Ulrika Neldorin är utbildad etnolog och projektledare och läser nu till trädgårdsmästare på Skillebyholm. Hon har en PDC (Permaculture Design
Certificate) från Stjärnsund och har naturen som modell och utgångspunkt i sitt trädgårdsmästrande för att designa system som gör att människan och naturen mår bra, eller bättre. Att designa ur ett permakulturperspektiv handlar om ett systemtänk med en plats specifika förutsättningar som utgångspunkt.
Ulrika har haft fokus på hållbar mat & främst mjölksyrning av grönsaker det senaste decenniet och har genom åren både hållit kurser och tillverkat syrade grönsaker till försäljning. Hon har samarbetat med värmländska grönsaksodlare för att kunna använda lokalt odlade råvaror efter säsong. Nu håller hon introduktionskurser i syrning av grönsaker i samarbete med Studiefrämjandet för att lära ut mjölksyrning som mathantverk. Denna metod att ta reda på skörden har en lång tradition i de nordiska hushållen.
Workshopvisning – Mjölsyrning av grönsaker (vid Studiefrämjandets monter kl 12.00 och 14.00 båda dagarna)
Mjölksyrning är ett gammalt sätt att ta hand om och bevara sin skörd. Detta mathantverk har historiska rötter och kan vara framtidens matberedskap.
Ulrika Neldorin har mångårig erfarenhet i syrning av grönsker. Hon gör sin version av surkål och kimchi. Det kommer att finnas möjlighet att köpa med sig prov på mjölksyrade grönsaker.