Lisbeth Flising var ordförande i sällskapet i 18 år (2005-2023). Lisbeth är pedagog och har arbetat med forskning och utbildning på Göteborg universitet men är nu pensionär. Hon bor i Lerum och har där en vanlig villaträdgård som är väldigt rufsig men innehåller mycket. Varje år blir den nästan obefintliga gräsmattan mindre och mindre. Trädgården är mycket tillåtande, växterna väljer ofta sina egna platser och det är så spännande att uppleva.
Birgittha Hedin har varit medlem i Örtasällskapet sen många år och dess sekreterare i 19 år. Birgittha har under dessa år drivit en Örtagård med plantförsäljning vid sidan av sin anställning på Apoteket. Nu som pensionär får odlingsintresse blomma ut på familjens gård i Gräsmark.
Örter är mer än kryddor
Kryddor är örter men örter är så mycket mer än kryddor. Vad är då en ört? Det finns flera olika definitioner. En är den botaniska som innebär att en ört är en fanerogam (fröväxt) som inte alls eller endast obetydligt är förvedad och där de ovanjordiska delarna vanligen dör bort vid vegetationsperiodens slut eller efter frösättningen. Sedan har vi den definition som vi i örtasällskapet gillar och håller oss till, nämligen att örter är växter som genom sina halter av användbara eller verksamma ämnen, smak, doft, färg och struktur kan användas på olika sätt.
I vårt föredrag kommer vi att berätta om olika örter och hur man använder dem på olika sätt. Vi kommer också att ta upp olika teman man kan ha när man skapar en örtagård. I samband med detta kommer åhörarna att märka hur mångsidiga många örter är. Örter är en utmärkt källa till kommunikation och gemenskap mellan människor från olika kulturer. Ofta när vi är ute och pratar om örter så börjar vi prata om hur vi använder dem och lär oss mycket av varandra. Det blir ofta långa samtal med glada skratt.